Produkcja lateksu Talalay rozpoczyna się od dokładnego wymieszania naturalnego mleczka kauczukowego, komponentów oraz powietrza za pomocą specjalnego miksera. Technologia mieszania składników jest niezwykle ważnym elementem całego procesu produkcyjnego i jest podstawą technologii Talalay. Gotowa i napowietrzona masa zostaje równomiernie rozprowadzona tylko w formach o szerokości 90 lub 100 cm, w środowisku próżni. Taki zabieg pozwala na zachowanie homogenicznej struktury komórek do dalszego etapu produkcji.
Po wypełnieniu formy następuje gwałtowne zamrożenie wkładu do temperatury -30°C, ważną rolę odgrywają specjalne pręty w formie, dzięki nim zamrożenie następuje bardzo szybko i równomiernie nawet w głębi formy. Zamrażanie utrwala okrągły kształt komórek, które jednocześnie pozostają częściowo otwarte tworząc między sobą „korytarze”. Otwarta struktura daje lateksowi Talalay doskonałe zdolności cyrkulacji powietrza. Każdy z nas może wykonać test polegający na przyłożeniu twarzy do lateksu Talalay, okaże się że tylko w niewielkim stopniu ogranicza oddychanie.
Komentarze (0)